Blog

Hoe een tomaat je productiviteit kan aanscherpen.

Ooit al gehoord van de pomodoro techniek? Het is een uiterst gemakkelijk hulpmiddel om je productiviteit aan te scherpen en je taken gedaan te krijgen.

De techniek ontstond eind de jaren ’80 door een student Francesco Cirillo, die probeerde om efficiënter zijn tijd te managen door een keukenwekker te gebruiken in de vorm van een tomaat. Vandaar ook de naam pomodoro, dat Italiaans is voor tomaat.

Het principe is heel simpel.  Bij de pomodoro techniek blokkeer je 25 min en werk je geconcentreerd aan een taak. Daarna neem je 3 min. pauze en begin je aan de volgende pomodoro sessie. Na de vierde blok van 25min. verdien je een langere pauze.

Deze techniek heeft een heleboel voordelen:

 

 • Je leert om je tijd beter in te delen en in te schatten hoeveel tijd het kost om een taak af te werken of hoeveel pomodoro blokken je nodig hebt. Door je taken te noteren kan je ook sneller terugvinden waar al je tijd naartoe is.
 • Het helpt je om afleidingen en uitstelgedrag op afstand te houden. Zo zet je gedurende 25 min ook je telefoon, mail en andere verleidingen eventjes uit. En, Ja dat is zeker mogelijk.
 • Je wordt minder overweldigd door de hoeveelheid werk die je moet doen want je taken worden ingedeeld in blokken van 25 minuten.
 • Je laat de tijd in jouw voordeel In plaats van altijd gehaast je to-do lijstje af te werken, blokkeer je nu tijd om jouw taak correct en rustig af te werken.
 • Door het feit dat je taken kan afwerken, haal je meer voldoening uit je dag. Je blokkeert tijd, je focust op een taak en werkt die af
 • Tot slot geeft het jou leven meer rust. Je gaat systematischer tewerk en je rondt ja taken af. Dat geeft rust in je hoofd en je kan met een voldaan gevoel genieten van je vrije tijd.

 

Hoe begin je eraan?

 

 • Stel vooraf een takenlijst Het is niet de bedoeling om in die 25 minuten allerlei kleine taakjes te gaan afwerken. Concentreer je op één taak en ga niet multitasken!
 • Schrijf, voor je eraan begint, alle zaken op die bij je opkomen en waar je nog iets moet mee doen. Zo zijn die kleine taken uit je hoofd en kan je jou optimaal concentreren op je pomodoro
 • Sluit je af. Zet je telefoon en email uit en laat je door niemand storen. Beperk alle soorten van afleiding zodat je je echt kan concentreren op je taak.
 • Doe tijdens de pauzes geen dingen die aandacht van je vragen, maar neem een ECHTE pauze. Pauzes dienen niet om je sociale media bij te werken of om je mails te bekijken. Maak in de plaats daarvan een wandelingetje, spring een paar keer op en neer of leef je volledig uit op je lievelingslied.
 • De pauzes zijn belangrijk en mogen niet worden overgeslagen. Zelfs niet wanneer je in een ‘flow’ zit en je net goed bezig bent. Time dus jouw sessies en maak tijd voor je pauze.
 • Bekijk vooraf wanneer en hoeveel pomodoro sessies je kan inplannen tijdens je dag. Want laten we eerlijk zijn, een ganse dag ‘tomatenblokjes’ kunnen inplannen is een illlusie. Er is ook nog zoiets als verplichte vergaderingen, afspraken etc.
 • Tot slot het belangrijkste: zorg dat je een wekker of timer bij de handt hebt.

 

Hulpmiddelen

 

Wij gebruiken vaak deze techniek om taken gedaan te krijgen en merken dat het werkt!  Het loont dus zeker de moeite om dit eens uit te proberen. Om de pomodoro techniek toe te passen is het natuurlijk handig om je tijd en je taken bij te houden, maar ook daar is er een oplossing voor.

 

 • Op tomato-timer.com kan je perfect jouw ‘tomatenblokjes’ en je pauzes timen door simpelweg op een start/stop knop te drukken.
 • De gratis tool pomodairo is een stuk uitgebreider. Hier kan je ook een takenlijst bijhouden en nagaan of de taken werden afgewerkt, of je langer aan een taak hebt gewerkt en welke taken er nog op de planning staan.
 • Op de officiële website pomodorotechnique.com kan je een leuke tomatenwekker bestellen ( hoe kan het ook anders) en kan je overzichtslijstjes downloaden om je taken bij te houden. Binnenkort kan je hier zelfs een app downloaden om gemakkelijk te pomodoro sessies bij te houden op je smartphone.

Heb jij de pomodoro techniek toegepast? Laat ons dan even weten welke voordelen het jou heeft opgeleverd. Veel succes.

Lukt het jou echter nog steeds niet om efficiënter te werken en je taken gedaan te krijgen? LevelEight kan jou helpen en helpt zowel jou als je zaak graag naar een hoger niveau. Contacteer ons voor meer informatie via mail doenja@leveleight.be