Blog

Als je van beren leren kan …

PPC On Ecosia

[tm_heading tag=”p” custom_google_font=”” text=”Ecosia shows ads in its SERPs, which it calls EcoAds.

Onlangs was ik de stapel papieren aan het sorteren en botste ik op een brief die ik gekregen had van de juf van mijn zoon. Hij zit in de derde kleuterklas en aan de hand van deze beertjes wordt de kinderen aangeleerd hoe ze zelfstandig een taak moeten afwerken.

Ikzelf herinner me niets meer van mijn 3e kleuterklas en kan me deze beertjes helemaal niet herinneren. Ik had zelfs nog nooit stilgestaan bij het feit dat men kinderen moet aanleren hoe men een probleem stapsgewijs kan aanpakken!  De curieuze neus die ik ben, wou hier natuurlijk meer over weten.

Het is pas in de jaren ’50 dat er sprake was van de cognitieve gedragsrevolutie waarbij er een link wordt gelegd tussen de manier waarop we denken (mindset) en ons gedrag. Dr. Meichenbaum was één van de onderzoekers naar cognitieve gedragspsychologie en heeft zijn hele leven gespendeerd om de link te begrijpen tussen ons denken en gedrag. Hij focuste hierbij vooral op agressief gedrag, angst, woede en aandachtstoornissen en meende dat door het aanpassen van je denken dit kan resulteren in ander gedrag en omgekeerd.

Bij cognitieve gedragspsychologie gaat het dus eigenlijk over de kracht van het realistisch denken, over zelfreflectie en de positieve invloed daarvan op je gedrag en je taken.

Samen met Dr. Andrew Biemiller gekeken op welke manier dit waardevol kon zijn voor kinderen. Daarop hebben zij hun beertjes-methode of zelfinstructiemethode ontwikkelt. Op een leuke en speelse manier willen zij kinderen met een werkhoudingsprobleem positief beïnvloeden. Het gaat hierbij vooral over:

  • taken uitstellen
  • al beginnen nog voordat er instructies gegeven worden
  • beginnen, maar stoppen voordat het af is
  • delen van de taak overslaan

Doordat er geen structuur zit in het uiterlijk gedrag is er ook geen sprake van structuur in het denkgedrag. De beertjes helpen de kinderen om gestructureerd na te denken. Zo leren ze zich bewust te zijn van hun handelingen en wordt er impulsief en ongestructureerd gedrag voorkomen.

Zelfs als volwassen persoon kan ik mij hier helemaal in terugvinden. Ik heb soms van die momenten dat ik als een kieken zonder kop gewoon door het leven ren. Ik stel taken uit, of als ik eraan begin werk ik het niet af. Ik ben vervolgens gefrustreerd omdat het niet vooruit gaat, of omdat ik tijd verlies met onnozele dingen, en soms doe ik wel 10 zaken tegelijk. Ik garandeer je dat op zo een momenten de structuur ver te zoeken is en er niet veel wordt nagedacht J.

Echter op een rustig moment ben ik de conversatie met mezelf aangegaan.

  • Wat is mijn probleem precies?
  • Waarom ben ik er gefrustreerd over?
  • Waarom heb ik geen tijd om de dingen te doen die ik ECHT wil doen?
  • Op welke manier zou ik het beter kunnen doen?

Het was voor mij de start om de dingen anders te gaan doen. De laatste 2 jaar ben ik voortdurend bezig met mezelf en mijn omgeving beter te organiseren, en mezelf daarop te evalueren. Stap voor stap werk ik toe naar mijn doelen en dromen.

Als fulltime mama, huismoeder en werkende zelfstandige is het leven heel druk. Toch vind ik het superbelangrijk om de dingen te kunnen doen in het leven die ik ECHT wil doen en die me gelukkig maken. Ik heb ondertussen aan den lijve ondervonden dat goede tools en systemen, reflectie en mindset cruciaal zijn om dit te kunnen bereiken.

 

Conclusie! Die beertjes van Meichenbaum vind ik top en ze blijven aan mijn keukenmuur hangen. Ik vind ze een perfecte manier om mijn jonge kinderen te leren hoe ze problemen op een efficiënte wijze kunnen aanpakken en hoe ze leren nadenken. Het zijn waardevolle lessen waar wij als volwassenen ook nog van kunnen leren.

 

Zelf aan de slag.

Heb jij ook vaak het gevoel dat je door het leven rent?

Ben je vaak gefrustreerd over iets?

Vind je dat bepaalde dingen te traag gaan?

Reageer je vaak impulsief?

 

Leer van deze beren en ga op zoek naar een rustige plek. Door even stil te staan bij onze problemen en frustraties en door er afstand van te nemen, krijg je meer inzicht in het probleem en zal je ook sneller een oplossing bedenken. Het helpt je ook om dit sneller te herkennen en aan te pakken in de toekomst.

Mocht je er alleen niet uit geraken, dan kan je altijd terecht ons terecht. Samen  gaan we op zoek naar meer structuur in je denken en in je leven met als resultaat meer efficiëntie, meer tijd maar bovenal meer geluk.

Ik wens jullie alvast veel succes.

Groetjes,

Doenja