Blog

Doe meer dutjes en verander je leven!

“There is more refreshment and stimulation in a nap, even of the briefest, than in all the alcohol ever distilled.” Ovid.

Mocht iemand je kantoor binnenvallen terwijl je een dutje doet, dan hoef je je niet langer schuldig te voelen! Een kort dutje in de namiddag heeft namelijk meer voordelen dan je denkt.

Een powernap is op verschillende manieren goed voor je. Een onderzoek gepubliceerd in ‘Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism (JCEM)’, wijst namelijk uit dat een kort dutje de neveneffecten van een slechte nachtrust kunnen omkeren, stress kunnen reduceren, de productiviteit verhogen en het immuun systeem een boost geven.

Waarom willen wij slapen.

Slaperigheid kan een signaal zijn van slaaptekort, maar kan ook een heleboel andere redenen hebben. Heb je tijdens de lunch te veel zoetigheid gegeten, dan krijg je binnen een paar uur zeker een dipje of misschien is het een signaal van je biologische klok die je eraan herinnert om regelmatiger te slapen.

In ons natuurlijk bioritme zien we in de loop van de dag en nacht ups en downs, zelfs wanneer alle externe prikkels weggenomen worden. De duidelijkste dip in lichamelijke activiteit doet zich ’s nachts voor, maar midden in de dag (zo iets na het middaguur) is er een tweede, kleinere dip. Het middagdutje (of de siësta) lijkt dus ingebakken bij elke mens.

Hoe lang duurt een powernap?

Een powernap doen is een kunst! De beste dutjes zijn kort en krachtig. Powernaps tussen de 10 en 20 minuten zijn het krachtigst en gemakkelijk in te plannen tijdens je middagpauze. Indommelen echter tijdens een saaie vergadering of lezing is helemaal niet effectief. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat deze dutjes geen soelaas bieden wegens te kort!

Dutjes van een uur helpen je om de cognitieve processen te boosten. Dit helpt je om feiten, plaatsen en gezichten te onthouden. Enige nadeel is dat je van dit dutje slaperig wakker wordt en dit voel je voor de rest van de dag.

Heb je voldoende tijd overdag ga dan voor het dutje van anderhalf uur. Dit geeft je wel een volledige cyclus die je creativiteit en je geheugen ten goede komt.

 

Hoe laat neem je een Powernap?

Eens het na 16u is moet je er beter niet meer aan beginnen. Het verstoort je bioritme en je kan er moeilijker door in slaap vallen ’s avonds. Volgens dokter Sara Mednick en haar ‘NAP WHEEL’ kan je zelf uitrekenen hoe laat je het best aan je middagdutje begint. Zeker eens uitproberen.

 

Powernap! Here I come.

Na het lezen van deze voordelen ga je nu helemaal voor de powernap! Wist je trouwens dat een heleboel NASA – piloten en topsporters zweren bij hun dagelijks dutje?

Overtuig je baas van de voordelen van een powernap en installeer een gezellige zetel in je kantoor of ga op zoek naar een leuk plekje. Zet je gsm op stil, doe je deur op slot en laat je even helemaal gaan. Vergeet echter niet om een alarmklok te zetten.

Welterusten!